Cartogrames de les Eleccions al Parlament de Catalunya 2010

Ara fa menys d'un mes hi va haver les eleccions al parlament de Catalunya i, com passa cada quatre anys, tot de mapes representant les dades electorals han aparegut per internet. Seguint aquestes publicacions es presenta una manera diferent de veure els resultats electorals, visualitzats en cartogrames.

Un cartograma és un gràfic on les proporcions geomètriques d'un mapa es deformen seguint un valor estadístic, és a dir, enlloc de representar unes coordenades geogràfiques el mapa ens ensenya les desigualtats que hi ha entre els diferents territoris que representa. Aquí o aquí aquí podeu trobar més informació i exemples de cartogrames, tot i que aquesta és potser la millor pàgina on començar (i continuar durant hores).

Les dades de població (referents al 2009) s'han obtingut de l'Instituto Nacional de Estadística i les electorals s'han obtingut des d'aquest enllaç amablement proporcionat per en Marc Belzunces a partir de dades subministrades per la Generalitat de Catalunya.

La primera imatge és el cartograma de la població de Catalunya net, sense cap representació electoral superposada. Hi algunes ciutats catalanes indicades per a ajudar a la comprensió del gràfic. Com es pot observar, Barcelona i la seva àrea metropolitana s'amplifiquen de manera espectacular a causa del seu gran pes demogràfic respecte al total Català, mentre que la provincia de Lleida, tret de la capital, i les àrees pirinenques i rurals de Catalunya gairebé desapareixen a causa de la seva magra densitat de població.

cartograma

Errors trobats en les dades electorals emprades:
- Dels següents municipis (11 dels 947 de Catalunya) no hi ha dades representades: Almoster, Bàscara, Badia del Vallès, Bellvei, Conca de Dalt, l'Escala, Fogars de la Selva, els Pallaresos, la Riba, Sant Julià del Llor i Bonmatà i Vespella de Gaià.
- Hi ha uns pocs municipis (Barberà del Vallès n'és l'exemple més clar) en els que la suma dels percentatges dels vots a tots els partits polítics suma més de 100%. A banda de Barberà del Vallès, la resta de municipis on passa aquest fet són demogràficament massa petits com per a que sigui notori o influeixi en el resultat visual final.

Com es pot observar, Convergència i Unió concentra una gran proporció de vots en la catalunya més rural, mentre que a l'àrea metropolitana i les capitals de província només obté una gran proporció de vots a Sant Cugat del Vallès i Manresa, i, de manera no tant especacular a Barcelona i Terrassa.

CiU

Els resultats del Partit dels Socialistes de Catalunya són gairebé els inversos als de CiU, tot i que no arriba a percentatges de vot tant elevats com CiU.

PSC

El Partit Popular obté els millors resultats a les ciutats més grans i a les localitats costaneres, mentre que a la Catalunya interior el suport que reb és significativament menor

PP

Els resultats de Iniciativa Catalunya - Verds

ICV

ERC

SI

Cs

XII-2010 © Alexandre Nobajas i Ganau. Contacte.